Er zijn mogelijkheden te over als het gaat om restaurants in Twente. Zo kunt u kiezen uit enkele verassende restaurants, waar de liefde voor de regio duidelijk te proeven is in de gerechten. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame en eerlijke ingrediënten. Maar er zijn ook restaurants te vinden met traditioneel Twentse gerechten op de kaart. Er is voor ieder wat wils.

Uit eten: Twente, zoals het vroeger ging

Vroeger gingen de Tukkers niet uit eten in Twente, maar had het nuttigen van voedsel een vaste plaats tussen het werk. Er werd niet afgeweken van het dagritme. Op zondag waren de regels wat soepeler.
Op een typische werkdag in de zomer, werd er gras gemaaid. Om half zes stonden de Twentenaren op. Zo vroeg in de ochtend was het gras nog te vochtig om te maaien en kon er een kop koffie gedronken worden. Rond acht uur in de ochtend was er “moargenetten”. Een ochtend maal met rogge en ‘smoalt’(vet) en weer een kop koffie. Daarna begon het echte werk.

Restaurant Twente

Als u tegenwoordig gaat uit eten in Twente, dan zult u de “pankook met pap” — het avond eten van vroeger — niet meer op de menukaart zien staan. Maar er zijn wel diverse andere typische streekproducten die u wel terug kunt vinden. Behalve in de avond, kunt u ook op het terras van een restaurant in Twente genieten van de Twentse keuken. Een borrelplank met de typische Twentse metworst en een stuk Boer’n trots; een kaas die gemaakt wordt in het dorp Deurningen. De metworst is een hard gekruide worst gemaakt van varkensvlees en varkensvet. Samen met een lekkere koude “Eanske” (een biertje gebrouwen in Twente) kan uw middag op het terras niet meer stuk.

Een dagje uit in Twente

Behalve uit eten in een van de vele restaurants in Twente, zijn er nog vele andere activiteiten te beleven in deze regio. Een dag genieten aan het water van het natuurgebied “Het Rutbeek” in Enschede. Een ontspannen daguitstapje voor het hele gezin. Of als u een kunstliefhebber bent kunt u een bezoek brengen aan het “Rijksmuseum Twenthe”. Hier kunt u zich laten verwonderen door de uitgebreide kunstcollectie. Voor fietsers en wandelaars is er genoeg te beleven. U kunt prachtige lange wandelingen maken en fietsen door het uitgestrekte landschap. Rust ruimte en prachtige natuur dat is wat deze regio u te bieden heeft.

Restaurants in Twente: de traditionele steden

Van vroeger uit zijn er enkele steden geweest welke de befaamde stadsrechten hebben mogen ontvangen. Tegenwoordig zijn enkele van deze steden natuurlijk nog steeds bekend, maar anderen zijn helaas niet meer zo belangrijk als wat het vroeger geweest is. Op het gebied van horeca is er echter nog volop bedrijvigheid te vinden. Wilt u uit eten in Twente bij steden met officiële traditionele stadsrechten? Brengt u dan eens een bezoekje aan een van de volgende steden:

Gerechten uit de geschiedenis

We hebben u verteld wat de Twentenaren aten in de ochtend op een typische werkdag. Maar dat is niet het enige gerecht wat gegeten werd. Er zijn nog enkele bijzondere gerechten die leuk zijn om te benoemen. U kunt enkele van deze gerechten vast nog terug vinden op de kaart bij sommige restaurants in Twente.

Balkenbriej (balkenbrij): Als de slachtmaand ten einde kwam, dan werd er worst gekookt. De worst (lever- en bloedworst) werd uitgehangen op spijlen om uit te lekken. Wat er overbleef van het uitlekken, werd bewaard. Er werden onder andere resten van buikspek en lever verzameld. Deze restanten werden samengevoegd en fijn gesneden. Door het toevoegen van boekweitmeel ontstond er een dikke brij. Deze brij werd in linnen zakken gedaan en opgehangen aan balken om te drogen. En zo is het product en de naam “balkenbriej” ontstaan. Door het bakken in de pan ontstaat er een knapperige korst en kan het los of met een stukje brood gegeten worden. Balkenbriej is nog steeds te verkrijgen bij de slager.

Humkessoep: In de zomermaanden werden er veel bonen gegeten. De bonen werden geplukt en gesnipperd. Het snipperen gebeurde met een scherp schilmesje en ging razendsnel. Het laatste stukje werd niet mee gesneden en werd het “humke” genoemd. Alle “humkes” werden verzameld en in het water gezet. En de volgende dag werd er humkessoep gegeten.

Moos: Een gerecht wat je nog steeds in de wintermaanden kunt eten. En wanneer u hier naar op zoek gaat kunt u goedkoop uit eten in Twente. Moos is namelijk boerenkool. Moos is niet duur smaakt heerlijk. Men zegt dat er altijd een nachtvorst geweest moet zijn voordat de “moos” geoogst mag worden. De boerenkool zou dan beter smaken, maar ook de insecten zijn verdwenen na een nachtje vorst.

Kortom er is veel moois te beleven in Twente. Zowel op culinair als op cultureel gebied. Voor de rustzoekers en de actievelingen. Een dagje of een weekeindje in de Overijsselse regio zijn zeker de moeite waard.

keyboard_arrow_up

Gemiddelde beoordeling Restaurant Overijssel is 8,1/10 uit 4+ beoordelingen. Bezoek ook onze site voor Terschelling: Restaurant Terschelling